Meksykańskie są mają to do siebie, że zawsze prezentują się niezwykle kolorowo. Podstawowym składnikiem jest oczywiście kukurydza i fasola, a jeżeli dorzucimy jeszcze nieco kurczaka i ryż, to taką sałatką można się najeść do syta!
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Sos sałatkowy włoski z torebki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- jedna puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, a następnie smażymy na patelni. W międzyczasie gotujemy ryż.
Fasolę białą i czerwoną oraz kukurydzę odcedzamy. Warzywa mieszamy w misce razem z ryżem i z mięsem.
Następnie sos sałatkowy musimy połączyć z pikantnym ketchupem. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy do sałatki.
Danie jest w zasadzie gotowe, ale można jeszcze jeżeli ktoś ma ochotę trochę podkręcić smak. Jeżeli lubimy potrafi bardziej pikantne tutaj my kilka kropel sosu tabasco. Taka meksykańska sałatka wspaniale będzie smakować chipsami nachos.