Kuchnia chińska charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest bardzo zdrowa no i naturalnie smaczna. Potrawy mają wyrazisty smak, a dotyczy to także zup. Miłośnicy takich dań na pewno nie będą zawiedzeni gdy skosztują zupy kwaśno pikantnej. Będzie ona także bardzo syta, ponieważ dodamy tu kurczaka.
Składniki:
- 200 g mięso z kurczaka bez kości
- bulion drobiowy
- 550 g makaronu sojowego
- 8 grzybów suszonych Mun
- 1 litr wody
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 100 g tofu
- 2 dymki
- jedna łyżka sosu sojowego
- 1.5 łyżki soku pomidorowego
- 1 jajko
- Imbir
- mielone chili
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Bulion gotujemy w litrze wody. Grzyby namaczamy, a następnie odsączamy. Potem należy je posiekać. Mięso kurczaka kroimy natomiast w cienkie paseczki.
Teraz wodę, w której moczyliśmy grzyby wlewamy do bulionu. Dodajemy grzyby, posiekane pędy bambusa pokrojone w kostkę tofu, makaron, groszek, imbir, kurczaka i chili.
Następnie mąkę musimy zmieszać z 4 łyżkami wody i dodać je do gotującej się zupy.
Widelcem roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy je do zupy, którą należy ciągle mieszać. Wlewamy jeszcze olej sezamowy, ocet i sok pomidorowy. Składniki muszą się gotować dalej.
W międzyczasie siekamy dymki. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy sos sojowy. Wrzucamy dymkę i od razu podajemy zupę.