Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa kwaśno pikantna 

Zupa kwaśno pikantna 

Kuchnia chińska charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest bardzo zdrowa no i naturalnie smaczna. Potrawy mają wyrazisty smak, a dotyczy to także zup. Miłośnicy takich dań na pewno nie będą zawiedzeni gdy skosztują zupy kwaśno pikantnej. Będzie ona także bardzo syta, ponieważ dodamy tu kurczaka. 

Składniki: 

  • 200 g mięso z kurczaka bez kości 
  • bulion drobiowy 
  • 550 g makaronu sojowego 
  • 8 grzybów suszonych Mun 
  • 1 litr wody 
  • 2 łyżki mrożonego groszku 
  • 100 g tofu 
  • 2 dymki 
  • jedna łyżka sosu sojowego 
  • 1.5 łyżki soku pomidorowego 
  • 1 jajko 
  • Imbir 
  • mielone chili 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki octu 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 

Sposób przygotowania: 

Bulion gotujemy w litrze wody. Grzyby namaczamy, a następnie odsączamy. Potem należy je posiekać. Mięso kurczaka kroimy natomiast w cienkie paseczki. 

Teraz wodę, w której moczyliśmy grzyby wlewamy do bulionu. Dodajemy grzyby, posiekane pędy bambusa pokrojone w kostkę tofu, makaron, groszek, imbir, kurczaka i chili. 

Następnie mąkę musimy zmieszać z 4 łyżkami wody i dodać je do gotującej się zupy. 

Widelcem roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy je do zupy, którą należy ciągle mieszać. Wlewamy jeszcze olej sezamowy, ocet i sok pomidorowy. Składniki muszą się gotować dalej. 

W międzyczasie siekamy dymki. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy sos sojowy. Wrzucamy dymkę i od razu podajemy zupę. 

Powiązane posty