Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza z cukinii 

pizza

W pizzy zawsze oczywiście w jakiejś formie musi się pojawić ser i pomidory. To taka swoista baza, ale istnieje cała masa najróżniejszych wariantów tego smacznego tradycyjnego włoskiego dania. Jedną z propozycji jest pizza z cukinii. To warzywo nada daniu bardzo ciekawy charakterystyczny smak. 

Składniki: 

  • 550 g cukinii młodej 
  • 3 jajka rozmiar m 
  • 200 g mąki 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka kopru 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g sera tartego 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Na grubej tarce najpierw należy zatrzeć cukinię, doprawić solą i odstawić na mniej więcej 15 minut. W międzyczasie siekamy koperek i zieloną cebulę. 

Teraz wyciskamy startą cukinię i przekładamy do miski. Dorzucamy rozmoczone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane wcześniej warzywa. Razem wszystko należy wymieszać, aby powstała jednorodna masa. Na koniec jeszcze doprawiamy pieprzem i solą. 

Tak przygotowane ciasto rozkładamy na dnie formy, którą należy posmarować olejem. Na górze układamy pomidorki koktajlowe, które należy lekko docisnąć do dna. 

Następnie wkładamy danie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut. 

Następnie pizzę wyjmujemy i posypujemy tartym serem, po czym znów wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. 

Taka pizza jest gotowa i można już nią częstować gości. 

Powiązane posty