W pizzy zawsze oczywiście w jakiejś formie musi się pojawić ser i pomidory. To taka swoista baza, ale istnieje cała masa najróżniejszych wariantów tego smacznego tradycyjnego włoskiego dania. Jedną z propozycji jest pizza z cukinii. To warzywo nada daniu bardzo ciekawy charakterystyczny smak.
Składniki:
- 550 g cukinii młodej
- 3 jajka rozmiar m
- 200 g mąki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera tartego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na grubej tarce najpierw należy zatrzeć cukinię, doprawić solą i odstawić na mniej więcej 15 minut. W międzyczasie siekamy koperek i zieloną cebulę.
Teraz wyciskamy startą cukinię i przekładamy do miski. Dorzucamy rozmoczone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane wcześniej warzywa. Razem wszystko należy wymieszać, aby powstała jednorodna masa. Na koniec jeszcze doprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowane ciasto rozkładamy na dnie formy, którą należy posmarować olejem. Na górze układamy pomidorki koktajlowe, które należy lekko docisnąć do dna.
Następnie wkładamy danie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Następnie pizzę wyjmujemy i posypujemy tartym serem, po czym znów wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut.
Taka pizza jest gotowa i można już nią częstować gości.