Choć w tradycyjnych włoskich pizzach niekoniecznie wykorzystuje się grzyby, to jednak w Polsce smakosze przepadają za tego typu dodatkami. Grzyby nadają potrawie charakterystyczny smak a więc Dlaczego nie skoncentrować się głównie na nich przygotowując to smaczne danie? rządu wykorzystać kilka różnych gatunków świeżych grzybów.
Składniki:
- 2 gotowe spody pod pizzę
- Sos spaghetti toscana
- 500 g świeżych grzybów – możemy wykorzystać różne gatunki – na przykład boczniaki i pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 100 g świeżego szpinaku
- 125 g miękkiego sera koziego
- 1 pęczek szczypiorku
- kwaśna śmietana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie duża patelnia. Rozgrzewamy na niej oliwa z oliwek do smażenia. Podsmażamy posiekany czosnek razem z pokrojonymi grzybami.
podczas smażenia przyglądajmy się grzybom. W momencie gdy już zaczną puszczać sok, to wtedy dodajemy szpinak. Dodajmy także sól, sok z cytryny, pieprz i wszystko mieszamy. Po kilku minutach smażenia patelnie zdejmujemy z ognia.
Teraz spody pod pizzę wykładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy je sosem spaghetti toscana. Wykładamy na wierzch grzyby ze szpinakiem. Sypiemy pokrojony kozi ser i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Pizzę skrapiamy oliwą z oliwek. Sypiemy na wierzch pokrojony szczypiorek i podajemy. Obok układamy łyżkę kwaśnej śmietany.