Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza grzybowa 

Pizza grzybowa 

Choć w tradycyjnych włoskich pizzach niekoniecznie wykorzystuje się grzyby, to jednak w Polsce smakosze przepadają za tego typu dodatkami. Grzyby nadają potrawie charakterystyczny smak a więc Dlaczego nie skoncentrować się głównie na nich przygotowując to smaczne danie? rządu wykorzystać kilka różnych gatunków świeżych grzybów. 

Składniki: 

  • 2 gotowe spody pod pizzę 
  • Sos spaghetti toscana 
  • 500 g świeżych grzybów – możemy wykorzystać różne gatunki – na przykład boczniaki i pieczarki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 125 g miękkiego sera koziego 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • kwaśna śmietana 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

Potrzebna będzie duża patelnia. Rozgrzewamy na niej oliwa z oliwek do smażenia. Podsmażamy posiekany czosnek razem z pokrojonymi grzybami. 

podczas smażenia przyglądajmy się grzybom. W momencie gdy już zaczną puszczać sok, to wtedy dodajemy szpinak. Dodajmy także sól, sok z cytryny, pieprz i wszystko mieszamy. Po kilku minutach smażenia patelnie zdejmujemy z ognia. 

Teraz spody pod pizzę wykładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy je sosem spaghetti toscana. Wykładamy na wierzch grzyby ze szpinakiem. Sypiemy pokrojony kozi ser i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. 

Pizzę skrapiamy oliwą z oliwek. Sypiemy na wierzch pokrojony szczypiorek i podajemy. Obok układamy łyżkę kwaśnej śmietany. 

Powiązane posty