Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chłodnik z ogórków 

zupa w talerzu

Zupę najczęściej jadamy na gorąco. Są jednak chłodniki, które koniecznie powinny być skosztowane. Przykładem jest ten przygotowany na bazie ogórków. To zupa bardzo smaczna i jednocześnie niezwykle orzeźwiająca. 

Składniki: 

  • 5 świeżych ogórków gruntowych 
  • 1,2 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki posiekanego kopru 
  • sól i pieprz 
  • pęczek rzodkiewki – nie jest konieczny, ale akurat możemy mieć ochotę 
  • świeżo ugotowane ziemniaki 
  • 4 jajka (po 1 na osobę) 

Sposób przygotowania: 

Najpierw ogórki należy bardzo dokładnie umyć. To warzywa gruntowe, a więc powinny być skrupulatnie wyczyszczone. Obcinamy końce, a potem ścieramy na tarce razem ze skórką. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej witamin. Jeżeli mamy ochotę, dodajemy kilka startych rzodkiewek. 

Rozgniatamy w prasce ząbek czosnku i dodajemy do ogórków. 

Następnie dodajemy jogurt i doprawiamy pieprzem, solą i koprem. 

Teraz przyszedł czas na chłodzenie w lodówce. Musi to trwać przynajmniej godzinę. 

Po upływie tego czasu chłodnik jest gotowy. Można go podawać z ziemniakami, jajkiem i koperkiem. 

Powiązane posty