Zupę najczęściej jadamy na gorąco. Są jednak chłodniki, które koniecznie powinny być skosztowane. Przykładem jest ten przygotowany na bazie ogórków. To zupa bardzo smaczna i jednocześnie niezwykle orzeźwiająca.
Składniki:
- 5 świeżych ogórków gruntowych
- 1,2 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego kopru
- sól i pieprz
- pęczek rzodkiewki – nie jest konieczny, ale akurat możemy mieć ochotę
- świeżo ugotowane ziemniaki
- 4 jajka (po 1 na osobę)
Sposób przygotowania:
Najpierw ogórki należy bardzo dokładnie umyć. To warzywa gruntowe, a więc powinny być skrupulatnie wyczyszczone. Obcinamy końce, a potem ścieramy na tarce razem ze skórką. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej witamin. Jeżeli mamy ochotę, dodajemy kilka startych rzodkiewek.
Rozgniatamy w prasce ząbek czosnku i dodajemy do ogórków.
Następnie dodajemy jogurt i doprawiamy pieprzem, solą i koprem.
Teraz przyszedł czas na chłodzenie w lodówce. Musi to trwać przynajmniej godzinę.
Po upływie tego czasu chłodnik jest gotowy. Można go podawać z ziemniakami, jajkiem i koperkiem.