Chociaż pizza z ananasem stała się bohaterką licznych memów i spadła na nią nieposkromiona fala śmiechu, to naprawdę warto dać jej szansę.
Składniki
- Starty ser mozzarella (200 gramów)
- Szynka konserwowa (300 gramów)
- Przyprawa czosnkowa (1 sztuka)
- Ananasy z puszki (200 gramów)
- Mąka do podsypania ciasta (50 gramów)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
Składniki na ciasto
- Mąka (1 kilogram)
- Woda (500 mililitrów)
- Cukier (25 gramów)
- Sól (20 gramów)
- Olej (50 mililitrów)
- Drożdże (8 gramów)
Składniki na sos
- Koncentrat pomidorowy (100 gramów)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Sól (1 łyżeczka)
- Suszone oregano (2 łyżeczki)
- Woda (30 mililitrów)
Przygotowanie
Na stolnicy robimy kopiec z mąki, a do wgłębienia na jego szczycie wlewamy olej i wsypujemy sól. W szklance mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Stopniowo dodajemy zaczyn z drożdży do mąki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto delikatnie smarujemy wodą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy je i ustawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Sos przygotowujemy poprzez zwykłe wymieszanie wszystkich składników na sos. Teraz stolnicę ponownie posypujemy mąką, a następnie kładziemy na niej wyrośnięte ciasto. Wałkujemy go w taki sposób, żeby miał ok. 1 cm grubości i 28 cm średnicy.
Teraz umieszczamy go na blasze do pieczenia. Smarujemy placek sosem pomidorowym w taki sposób, żeby zachować ok. 1 cm pustej przestrzeni od krawędzi pizzy. Na jej wierzchu układamy starty ser żółty, ananasa i kawałki szynki. Całość pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 oC.