Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza z dynią i kozim serem 

pizza

Ten typ pizzy to będzie z pewnością danie bardzo oryginalne, ale jednocześnie jest smaczne. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, to jest to potrawa idealna, ponieważ jest łatwa do przygotowania. Poza tym to pizza o wiele zdrowsza, aniżeli inne warianty bardziej tradycyjne. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę 
  • 1 mała dynia hokkaido 
  • 1 szklanka śmietany 30% 
  • 10 dag sera koziego 
  • 5 dag orzechów włoskich 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Zaczynamy od umycia dyni i usunięcia pestek. Warzywo kroimy na cienkie plasterki. Obieramy czosnek i siekamy. Orzechy natomiast kroimy grubo. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy dynię, po czym smażymy ją z obydwu stron po 3 minuty. Potem doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na patelni przez jeszcze 2 minuty. 

Kupione ciasto układamy na blasze, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Następnie smarujemy śmietaną i kładziemy plastry usmażonej dni. 

Kozi ser rozpuszczony albo pokrojony rozkładamy równo na powierzchni ciasta, a na górę sypiemy orzechy. 

Teraz blachę umieszczamy w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C. Całość powinna się piec przez 20 minut. 

Po tym czasie już można kroić gorące ciasto. Pizza doskonale będzie smakować, jeżeli na wierzch posypiemy listki rukoli. 

Powiązane posty