Ten typ pizzy to będzie z pewnością danie bardzo oryginalne, ale jednocześnie jest smaczne. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, to jest to potrawa idealna, ponieważ jest łatwa do przygotowania. Poza tym to pizza o wiele zdrowsza, aniżeli inne warianty bardziej tradycyjne.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 szklanka śmietany 30%
- 10 dag sera koziego
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od umycia dyni i usunięcia pestek. Warzywo kroimy na cienkie plasterki. Obieramy czosnek i siekamy. Orzechy natomiast kroimy grubo.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy dynię, po czym smażymy ją z obydwu stron po 3 minuty. Potem doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na patelni przez jeszcze 2 minuty.
Kupione ciasto układamy na blasze, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Następnie smarujemy śmietaną i kładziemy plastry usmażonej dni.
Kozi ser rozpuszczony albo pokrojony rozkładamy równo na powierzchni ciasta, a na górę sypiemy orzechy.
Teraz blachę umieszczamy w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C. Całość powinna się piec przez 20 minut.
Po tym czasie już można kroić gorące ciasto. Pizza doskonale będzie smakować, jeżeli na wierzch posypiemy listki rukoli.