Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placki z płatków owsianych i bananów 

placki na talerzu

Dobrze rozpoczęty dzień to śniadanie pożywne i bardzo smaczne – kto nie słyszał tej maksymy? Nie zawsze jednak mamy tyle czasu, aby przyrządzić coś interesującego, a tymczasem jest bardzo oryginalny przepis na placki, w których wykorzystamy wszystko to, co z reguły mamy w kuchni. Placki z bananów i płatków owsianych to świetnie zastrzyk energetyczny na początek dnia. 

Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu klonowego do słodzenia 
  • ulubione dodatki do podania: świeże owoce, jogurt naturalny, miód, orzechy, pestki dyni itp. 

Sposób przygotowania: 

Potrzebujesz miski, w której rozgnieciesz dojrzałe banany. Najlepiej zrobić to widelcem. Tak powstaje gładka masa, do której dodajemy jajko, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Można jeszcze dodać, wedle uznania syrop klonowy lub miód. Teraz wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. 

Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Teraz dodaj trochę oleju kokosowego, ale może to być także klarowane masło. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę ciasta. Tyle wystarczy na każdy pojedynczy placek. Smażymy je przez 2-3 minuty z każdej strony. Sygnałem, że są gotowe, jest złocista barwa. 

Takie właśnie wspaniałe placki będą świetnie smakowały z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Można też na górę posypać orzechy i pestki dyni. 

Powiązane posty