Prosty pomysł na wyborny dodatek do kanapek. Idealnie sprawdzi się na śniadanie oraz na kolację. Z pewnością niejednokrotnie wykorzystany będzie też w trakcie dnia, bo jest zwyczajnie wyborny.
Składniki
- Biała fasola (600 gramów)
- Cebula (2 sztuki)
- Jabłko (1 sztuka)
- Śliwki suszone, najlepiej polskie wędzone (8 sztuk)
- Liść laurowy (2 sztuki)
- Ząbki czosnku (2 sztuki)
- Ziele angielskie (1 ziarno)
- Oliwa z oliwek (100 mililitrów)
- Majeranek (1 łyżka)
- Lubczyk (1 pęczek)
Przygotowanie
Fasolę zostawiamy na noc w zimnej wodzie, żeby porządnie nasiąkła. Następnego dnia zalewamy ją świeżą wodą z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Teraz tylko solimy i gotujemy, aż stanie się miękka. Pamiętamy przy tym, żeby nie wylewać wody, która zostanie po gotowaniu.
W tym czasie w drobną kostkę kroimy cebulę i jabłko. Również śliwki staramy się pokroić na jak najdrobniejsze kawałki. Z kolejki czosnek i natkę lubczyka siekamy.
Teraz na rozgrzanej w garnku oliwie smażymy cebulę, po chwili dodajemy śliwkę, jabłko i czosnek. Smażymy razem przez chwilę, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
W następnym kroku przekładamy całą fasolę z częścią wody po gotowaniu do kielicha miksera. Rozdrabniamy całość, a jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej wody po gotowaniu. Masę przekładamy do osobnej miski i łączymy z oliwą oraz resztą przygotowanych składników. Całość doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Jako uzupełnienie doskonale sprawdzi się również kiszony ogórek.