Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Spaghetti z pesto

Przepis na spaghetti z zielonym pesto

Interesująca odmiana popularnego dania. Prosty przepis na spaghetti z pesto można przygotować w zaledwie 15 minut. Jest to pożywny i zdrowy posiłek, który spokojnie można serwować podczas rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi.

Składniki:

  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Natka pietruszki (1 pęczek)
  • Parmezan starty (30 g)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Rukola (garść)
  • Oliwa (½ szklanki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pysznego pesto. W tym celu na suchą patelnię wysypujemy orzeszki piniowe i prażymy je na złocisty kolor, a następnie przesypujemy do osobnego naczynia, żeby trochę przestygły. W drugiej kolejności przekładamy do rozdrabniacza rukolę i pietruszkę. Dosypujemy przygotowane orzechy, ¼ szklanki oliwy z oliwek i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie miksujemy przez dosłownie kilka sekund. Nie przerywając miksowania dodajemy pozostałą część oliwy i starty parmezan. Pod koniec miksowania dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Teraz przechodzimy do makaronu i przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, żeby był al dente. Następnie odcedzamy makaron i mieszamy go z przygotowanym pesto. Całość przekładamy na talerze i podajemy do stołu. Tak przygotowane spaghetti z pesto można udekorować przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi.

Powiązane posty