Interesująca odmiana popularnego dania. Prosty przepis na spaghetti z pesto można przygotować w zaledwie 15 minut. Jest to pożywny i zdrowy posiłek, który spokojnie można serwować podczas rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi.
Składniki:
- Makaron spaghetti (200 g)
- Natka pietruszki (1 pęczek)
- Parmezan starty (30 g)
- Orzechy piniowe (30 g)
- Czosnek (1 ząbek)
- Rukola (garść)
- Oliwa (½ szklanki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pysznego pesto. W tym celu na suchą patelnię wysypujemy orzeszki piniowe i prażymy je na złocisty kolor, a następnie przesypujemy do osobnego naczynia, żeby trochę przestygły. W drugiej kolejności przekładamy do rozdrabniacza rukolę i pietruszkę. Dosypujemy przygotowane orzechy, ¼ szklanki oliwy z oliwek i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie miksujemy przez dosłownie kilka sekund. Nie przerywając miksowania dodajemy pozostałą część oliwy i starty parmezan. Pod koniec miksowania dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Teraz przechodzimy do makaronu i przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, żeby był al dente. Następnie odcedzamy makaron i mieszamy go z przygotowanym pesto. Całość przekładamy na talerze i podajemy do stołu. Tak przygotowane spaghetti z pesto można udekorować przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi.