Niezastąpiony farsz, który znakomicie będzie pasował do wszelkiego rodzaju krokietów, pyzów i pierogów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak można delikatnie modyfikować na różne sposoby. Dzięki temu idealnie wpasuje się na każdą okazję.
Składniki
- Kapusta kiszona (820 g)
- Mięso gotowane (460 g)
- Papryka mielona (szczypta)
- Cebula (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Olej (do smażenia)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Następnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu jej zeszklenia. Teraz na patelnię przekładamy odcedzoną z soku kapustę (przez chwilę smażymy całość na średnim ogniu i zmniejszamy na najmniejszy). Po 20 minutach smażenia dodajemy pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy przez kolejne 10 minut.
W czasie, kiedy kapusta smaży się na patelni, przepuszczamy mięso przez maszynkę. Następnie przekładamy je do miski i dodajemy kapustę z patelni. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowany w ten sposób farsz można wykorzystać do wypełnienia krokietów, pierogów lub pyzów.