Przepis na sałatkę z szynką i ogórkiem charakteryzuje się prostotą wykonania i niebanalnym smakiem. W zaledwie 30 minut można przygotować znakomity dodatek do każdego obiadu lub prostą przekąskę na kolację.
Składniki
- Majonez (5 łyżek)
- Ogórki konserwowe (5 sztuk)
- Jajka ugotowane na twardo (5 sztuk)
- Ser w kawałku (300 g)
- Szynka (400 g)
- Czerwone papryki konserwowe (3 sztuki)
- Szczypiorek (1 pęczek)
- Chrzan (1 łyżka)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Na początek mieszamy chrzan z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, a całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie w małą kostkę (ok. ½ cm) kroimy ogórki, szynkę, 4 jajka, ser i paprykę. Wszystko to przekładamy do miski z wcześniej przygotowanym sosem majonezowym i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy szczyptą pieprzu, a jeśli pojawi się taka potrzeba, to można użyć również szczypty soli.
Na koniec sałatkę z szynką i ogórkami przekładamy do salaterki, a jej wierzch ozdabiamy startym na tarce (na dużych oczkach) jajkiem i odrobiną posiekanego szczypiorku.