Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z szynką

Jak zrobić prostą sałatkę z szynką? Niezastąpiony przepis kulinarny

Przepis na sałatkę z szynką i ogórkiem charakteryzuje się prostotą wykonania i niebanalnym smakiem. W zaledwie 30 minut można przygotować znakomity dodatek do każdego obiadu lub prostą przekąskę na kolację.

Składniki

  • Majonez (5 łyżek)
  • Ogórki konserwowe (5 sztuk)
  • Jajka ugotowane na twardo (5 sztuk)
  • Ser w kawałku (300 g)
  • Szynka (400 g)
  • Czerwone papryki konserwowe (3 sztuki)
  • Szczypiorek (1 pęczek)
  • Chrzan (1 łyżka)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Na początek mieszamy chrzan z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, a całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie w małą kostkę (ok. ½ cm) kroimy ogórki, szynkę, 4 jajka, ser i paprykę. Wszystko to przekładamy do miski z wcześniej przygotowanym sosem majonezowym i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy szczyptą pieprzu, a jeśli pojawi się taka potrzeba, to można użyć również szczypty soli.

Na koniec sałatkę z szynką i ogórkami przekładamy do salaterki, a jej wierzch ozdabiamy startym na tarce (na dużych oczkach) jajkiem i odrobiną posiekanego szczypiorku.

Powiązane posty