Aromatyczne danie, które jest bardzo łatwo przygotować, a przy tym wprowadza do organizmu wiele witamin i minerałów. Ten posiłek w stylu indyjskim pozwoli oderwać się od standardowych posiłków i spróbować czegoś zupełnie nowego.
Składniki
- Kalafior (1 sztuka)
- Szalotka (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Limonka (1 sztuka)
- Śmietana 30% (2 łyżki)
- Olej rzepakowy (2 łyżki)
- Jogurt naturalny (4 łyżki)
- Garam masala (1 łyżka)
- Miód (2 łyżeczki)
- Kolenda świeża (3 gałązki)
- Orzech nerkowca (30 g)
- Curry (szczypta)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Przed rozpoczęciem gotowania wyjmujemy jogurt z lodówki, żeby osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dopiero po tym czasie zaczynamy właściwe przygotowania, czyli kroimy czosnek i papryczkę chili na cienkie plastry. Z kolei szalotkę siekamy w kostkę, a kalafiora dzielimy na małe kawałki (różyczki).
Teraz na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, na którą przekładamy kalafiora. Smażymy go do momentu, aż stanie się chrupiący. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnie kalafiora przekładamy do osobnej miski, a na tę samą patelnię przekładamy szalotkę, czosnek i wszystkie potrawy (dodajemy również 1 łyżkę oleju). Po kilku minutach dolewamy 1 łyżkę śmietany i tyle samo wody. Naszym celem jest sprawienie, żeby płyn zgęstniał i zrobił się niemal jak pasta.
W tym momencie wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy na nią skórkę otartą z limonki i miód, a całość dokładnie mieszamy. Wszystkie przyprawy łączymy z sokiem z połowy limonki oraz jogurtem. Na koniec wystarczy podać kalafiora do stołu, polać go sosem i ozdobić listkami kolendry, orzechami i odrobiną chili.