Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos słodko-kwaśny

Krewetki na półmisku w sosie słodko-kwaśnym

Sos słodko-kwaśny jest znakomitym dodatkiem do wielu posiłków. Doskonale komponuje się z mięsem, ale również jako proste uzupełnienie najbardziej podstawowego posiłku, jak chociażby ryż czy makaron. Wybornie smakuje, kiedy poleje się nim makaron spaghetti z usmażonym wieprzowym mięsem mielonym.

Składniki

  • Sos sojowy (60 ml)
  • Skrobia kukurydziana (10 g)
  • Cukier brązowy (120 g)
  • Ocet ryżowy (70 ml)
  • Woda (70 ml)
  • Papryczka chili czerwona (3 g)
  • Czosnek (1 ząbek)

Przygotowanie

Najpierw obieramy czosnek i kroimy go w drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Teraz odkładamy je na chwilę na bok. Do rondelka nalewamy ocet i wodę, a także dosypujemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi, do rondelka wlewamy sos sojowy i wsypujemy pokrojoną chwilę wcześniej paprykę i czosnek.

W momencie, kiedy sos słodko-kwaśny zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Teraz dodajemy skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Sos ponownie podgrzewamy przez kilka minut, cały czas mieszając zawartość rondelka. Na koniec przelewamy gotowy sos do słoika, odstawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy zakręcamy naczynie. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Powiązane posty