Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kalafior w sosie jogurtowym

Kalafior z przygotowanymi pozostałymi składnikami na obiad

Aromatyczne danie, które jest bardzo łatwo przygotować, a przy tym wprowadza do organizmu wiele witamin i minerałów. Ten posiłek w stylu indyjskim pozwoli oderwać się od standardowych posiłków i spróbować czegoś zupełnie nowego.

Składniki

  • Kalafior (1 sztuka)
  • Szalotka (1 sztuka)
  • Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Śmietana 30% (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy (2 łyżki)
  • Jogurt naturalny (4 łyżki)
  • Garam masala (1 łyżka)
  • Miód (2 łyżeczki)
  • Kolenda świeża (3 gałązki)
  • Orzech nerkowca (30 g)
  • Curry (szczypta)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Przed rozpoczęciem gotowania wyjmujemy jogurt z lodówki, żeby osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dopiero po tym czasie zaczynamy właściwe przygotowania, czyli kroimy czosnek i papryczkę chili na cienkie plastry. Z kolei szalotkę siekamy w kostkę, a kalafiora dzielimy na małe kawałki (różyczki).

Teraz na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, na którą przekładamy kalafiora. Smażymy go do momentu, aż stanie się chrupiący. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnie kalafiora przekładamy do osobnej miski, a na tę samą patelnię przekładamy szalotkę, czosnek i wszystkie potrawy (dodajemy również 1 łyżkę oleju). Po kilku minutach dolewamy 1 łyżkę śmietany i tyle samo wody. Naszym celem jest sprawienie, żeby płyn zgęstniał i zrobił się niemal jak pasta.

W tym momencie wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy na nią skórkę otartą z limonki i miód, a całość dokładnie mieszamy. Wszystkie przyprawy łączymy z sokiem z połowy limonki oraz jogurtem. Na koniec wystarczy podać kalafiora do stołu, polać go sosem i ozdobić listkami kolendry, orzechami i odrobiną chili.

Powiązane posty