Keto pączki są znakomitym wyborem dla osób na diecie ketogennej. Ta pyszna przekąska ma mało węglowodanów, a przy tym nie jest tłusta, tak jak jej tradycyjne odpowiedniki. Keto pączki pieczemy w piekarniku.
Składniki:
– Mąka migdałowa (190 g)
– Proszek do pieczenia (½ łyżeczki)
– Ksylitol (90 g)
– Olej kokosowy (5 g)
– Soda oczyszczona (¼ łyżeczki)
– Esencja waniliowa (1 łyżeczka
– Ocet jabłkowy (1 łyżeczka)
– Jajka (3 sztuki)
– Masło orzechowe (1 łyżeczka)
– Borówki (100 g)
– Kakao (1 łyżka)
Przygotowanie:
Na początek włączamy piekarnik z termoobiegiem na 180 oC. W czasie, jak będzie się rozgrzewał, smarujemy olejem formę do pączków. Następnie w dużej misce mieszamy ksylitol, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W osobnej misce łączymy ze sobą mleko migdałowe, jajka, ekstrakt waniliowy i stopiony olej kokosowy. Delikatnie mieszamy, a w następnym kroku przelewamy do miski z suchymi składnikami i ponownie mieszamy, dodając przy tym ocet jabłkowy. Powstała masa musi być jednolita i pozbawiona grudek.
Do foremek na pączki wkładamy po 4 borówki, a na ich wierzch równomiernie rozkładamy przygotowane ciasto. Każda foremka powinna być wypełniona do ¾ wysokości, ponieważ pączki znacząco urosną podczas pieczenia.
W tym czasie piekarnik powinien być już rozgrzany, dlatego wkładamy do niego przygotowaną blachę z foremkami wypełnionymi ciastem na ok. 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 oC i pieczemy przez kolejne 5 minut. Pączki powinny w tym czasie przybrać złocisty odcień. Całość wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia (będzie łatwiej wyjąc je z formy).
Teraz można przygotować polewę, a więc mieszamy kakao, masło orzechowe i ½ łyżeczki gorącej wody w małej misce. Kiedy keto pączki przestygną, można wyjąć je z foremek i polać przygotowaną polewą kakaowo-orzechową.