Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegetariański smalec z białej fasoli

Przepis na wegetariański smalec

Przepis na wegetariański smalec jest znakomitą propozycją dla każdego, kto chce się pysznie i zdrowo odżywiać, a przy tym zrezygnować z mięsa. Dieta wegetariańska niesie ze sobą wiele wyzwań, ale również oferuje liczne korzyści, a jedną z nich jest wyborny smalec z białej fasoli.

Składniki:
– Biała fasola (600 g)
– Jabłko (1 sztuka)
– Cebula (2 sztuki)
– Liść laurowy (2 sztuki)
– Śliwki suszone (8 sztuk)
– Czosnek (2 ząbki)
– Ziele angielskie (1 ziarno)
– Majeranek (1 łyżka)
– Oliwa z oliwek (100 ml)
– Lubczyk (1 pęczek)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:

Przygotowanie wybornego wegetariańskiego smalcu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia białej fasoli w zimnej wodzie. Pozostawiamy ją w ten sposób na całą noc. Dopiero po upływie min. 12 godzin wymieniamy wodę na świeżą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól, a następnie gotujemy do momentu, aż fasola stanie się miękka. Ważne jest, żeby nie wylewać wody po ugotowaniu fasoli.

W drugiej kolejności obieramy i kroimy cebulę oraz jabłko (w drobną kostkę). Śliwki również staramy się pokroić jak najdrobniej, a czosnek i lubczyk siekamy najdrobniej, jak tylko się da. Teraz rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku i smażymy na niej cebulę do lekkiego zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek, śliwkę i jabłko, wyłączamy ogień i odstawiamy do wystygnięcia.

Do miksera przekładamy fasolę wraz z częścią wody, która została po jej zagotowaniu. Włączamy niskie, a następnie średnie obroty i rozdrabniamy fasola. Jeśli masa zrobi się zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody z garnka po fasoli.

Na koniec zmiksowaną masę przekładamy do miski i mieszamy ją z podsmażonymi wcześniej składnikami i oliwą. Całość doprawiamy lubczykiem, solą i majerankiem. Do smaku można dodać również szczyptę pieprzu. Tak powstały smalec wegetariański z białej fasoli najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem i kiszonymi ogórkami.

Powiązane posty