Poznaj przepis na wyborny koktajl z owoców morza z dodatkiem grejpfruta i awokado. Zachwyć domowników oryginalnym i pełnym zdrowia napojem!
Składniki
- Awokado (1 sztuka)
- Limonka (1 sztuka)
- Grejpfrut (1 sztuka)
- Krewetki (10 sztuk)
- Bazylia świeża (5 g)
- Mix sałat (170 g)
- Ketchup (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Majonez (2 łyżki)
- Wino białe (100 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
- Bazylia świeża (5 g)
Przygotowanie
Na początek mieszamy ze sobą ketchup, majonez, sól i pieprz. Następnie nastawiamy w garnku wodę, a kiedy się zagotuje, dodajemy do niej sok z ćwiartki limonki, wino, krewetki i szczyptę soli. Całość gotujemy do momentu, aż wywar uzyska różowy kolor.
W tym czasie przekrajamy na pół awokado, obieramy je ze skóry i usuwamy pestkę. Miąższ owocu kroimy w drobną kostkę. Teraz obieramy grejpfruta, wycinamy z niego filety i wyciskamy sok. Ugotowane krewetki doprawiamy tak przygotowanym wywarem.
Następnie myjemy mix sałat i wrzucamy do osobnej miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz doprawiamy oliwą. Mieszamy zawartość miski. Teraz w wysokich kieliszkach układamy sałatę, a na niej krewetki i awokado. Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii oraz filetami z grejpfruta.