Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl z krewetek

kieliszek z różowym koktajlem udekorowanym kwiatkiem

Poznaj przepis na wyborny koktajl z owoców morza z dodatkiem grejpfruta i awokado. Zachwyć domowników oryginalnym i pełnym zdrowia napojem!

Składniki

  • Awokado (1 sztuka)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Grejpfrut (1 sztuka)
  • Krewetki (10 sztuk)
  • Bazylia świeża (5 g)
  • Mix sałat (170 g)
  • Ketchup (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Wino białe (100 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)
  • Bazylia świeża (5 g)

Przygotowanie

Na początek mieszamy ze sobą ketchup, majonez, sól i pieprz. Następnie nastawiamy w garnku wodę, a kiedy się zagotuje, dodajemy do niej sok z ćwiartki limonki, wino, krewetki i szczyptę soli. Całość gotujemy do momentu, aż wywar uzyska różowy kolor.

W tym czasie przekrajamy na pół awokado, obieramy je ze skóry i usuwamy pestkę. Miąższ owocu kroimy w drobną kostkę. Teraz obieramy grejpfruta, wycinamy z niego filety i wyciskamy sok. Ugotowane krewetki doprawiamy tak przygotowanym wywarem.

Następnie myjemy mix sałat i wrzucamy do osobnej miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz doprawiamy oliwą. Mieszamy zawartość miski. Teraz w wysokich kieliszkach układamy sałatę, a na niej krewetki i awokado. Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii oraz filetami z grejpfruta.

Powiązane posty