Wprowadź nieco innowacyjnych rozwiązań do swojej kuchni i zaserwuj na obiad aromatycznego kurczaka po koreańsku. Pyszne mięso ze świeżą dymką i prażonym sezamem wprawi w zachwyt dosłownie każdego.
Składniki
- Filety z piersi kurczaka (400 g)
- Ryż jaśminowy (60 g)
- Szczypior cebuli (1 pęczek)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- Olej słonecznikowy (1 łyżka)
- Miód (3 łyżki)
- Ocet ryżowy (1 lyżka)
- Sos sojowy (3 łyżki)
- Sos sriracha (1 łyżeczka)
- Sezam biały (2 łyżki)
- Czosnek (3 ząbki)
- Imbir świeży (1 łyżeczka)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do realizacji przepisu na kurczaka po koreańsku, gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopiero w drugiej kolejności zabieramy się za przygotowanie mięsa, co robimy poprzez pokrojenie kurczaka w średniej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej i soli. Tak przygotowane mięso przekładamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru.
Następnie przygotowujemy sos, a więc ścieramy na drobnych oczkach tarki imbir, a czosnek siekamy. W osobnej miseczce mieszamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy i sos sriracha. Do tej mieszanki dodajemy czosnek i imbir, a całość ponownie mieszamy.
Teraz przelewamy sos do usmażonego kurczaka. zmniejszamy ogień pod patelnią i podgrzewamy pyszne danie przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając składniki.
Na koniec prażymy sezam na suchej patelni, a szczypior kroimy w większe kawałki. Szczypior dodajemy do sosu i mieszamy. Kurczaka po koreańsku przekładamy na talerze, po czym przyozdabiamy odrobiną prażonego sezamu.