Naleśniki kojarzą się przeważnie ze słodkim obiadem, ale nie zawsze musi tak być. Naleśniki z nadzieniem z kurczaka z sosem bolognese jest wytrawną potrawą, która zachwyca swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
Składniki:
– Gotowe naleśniki (5 sztuk)
– Filet z piersi kurczaka (200 g)
– Przyprawa Spaghetti Bolognese (1 opakowanie)
– Żółty ser tarty (100 g)
– Marchewka (1 sztuka)
– Śmietana kwaśna 18% (100 ml)
– Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania filetu z piersi kurczaka z błon, a następnie dzielimy go na niewielkie sześciany. Teraz przechodzimy do marchewki, którą myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego mięso wymieszane z marchewką. Smażymy na złocisty kolor, często przy tym mieszając. Następnie dodajemy 200 ml wody na patelnię oraz przyprawę Spaghetti Bolognese. Całość ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie naczynie odstawiamy, aby mięso ostygło. Kiedy już się odrobinę ochłodzi, nakładamy je na naleśniki i zawijamy w charakterystyczne rolki.
Na koniec układamy naleśniki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (dość ciasno, aby nie rozwinęły się w trakcie pieczenia). Na ich wierzchu rozprowadzamy śmietanę i posypujemy serem. Pyszne naleśniki z kurczakiem pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie smaczny obiad jest gotowy do podania.