Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naruto ramen

Przepis na ramen

Fani „Naruto” mogą wypróbować znakomity przepis na ramen, który kojarzy się z popularnym anime, choć inspiracją jego powstania była cieśnina Naruto w Japonii. Japońska zupa znakomicie wygląda, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa, sycąca i działa rozgrzewająco.

Składniki:
– Udko kurczaka bez skóry (300 g lub 2 sztuki)
– Cebula (1 sztuka)
– Czosnek (3 ząbki)
– Por (¼ sztuki)
– Pietruszka (¼ sztuki)
– Marchewka (2 sztuki)
– Makaron udon (1 opakowanie 250 g)
– Olej sezamowy (1 łyżka)
– Pasta miso (2 łyżki)
– Jajka (4 sztuki)
– Seler korzeniowy (¼ sztuki)
– Narutomaki (200 g)
– Grzyby shitake suszone (200 g)
– Kukurydza konserwowa (4 łyżki)

Dodatkowe przyprawy:
– Sos sojowy (2 łyżki)
– Imbir świeży (odrobina)
– Szczypiorek (2-3 łyżki)
– Olej sezamowy (do smażenia)
– Trawa cytrynowa (odrobina)
– Pieprz (szczypta)
– Chilli (szczypta)

Przygotowanie:

Realizację przepisu na naruto ramen zaczynamy od zalania grzybów shitake wrzątkiem i odstawienia ich na kilka godzin. Następnie w garnku gotujemy udka z kurczaka. W tym czasie w kostkę kroimy cebulę, pora, seler i marchewkę, a pietruszkę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko to delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju sezamowym.

Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, dodajemy do niej grzyby shitake (razem z wodą, w której namakały). Całość solimy i dodajemy wszystkie dodatkowe przyprawy. Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu przez kolejne 3 godziny.

Po tym czasie do garnka dodajemy zupę miso i gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przelewamy przez sito. Wywar i pozostałe elementy pysznego dania trzymamy w osobnych naczyniach. Osobno gotujemy makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec grzybki kroimy na małe kawałki, gotujemy jajka na miękko, kukurydzę odcedzamy, a narutomaki (pasta z mielonego mięsa ryb) dzielimy na charakterystyczne plasterki.

Teraz wystarczy przygotować posiłek na talerzu. W tym celu układamy na nim makaron i udka kurczaka, a całość przyozdabiamy pysznymi dodatkami. Wszystko zalewamy wywarem. Tym sposobem naruto ramen jest gotowy do podania.

Powiązane posty