Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowe dyniowe latte

Jak zrobić kawę z dynią? Prosty przepis kulinarny

Popularna kawa pumpkin spice latte znakomicie rozgrzewa i zachwyca niezrównanym bogactwem smaku. Jest to idealny wybór na jesienne wieczory. Z dyniowym latte o aromacie przypraw korzennych można wczuć się w zbliżającą się atmosferę świąt, która pełna będzie prawdziwej magii.

Składniki:

– Espresso (50 ml)
– Cukier trzcinowy (2 łyżeczki)
– Woda (125 ml)
– Mleko (375 ml)
– Świeży miąższ z dyni piżmowej lub prowansalskiej (150 g)
– Nasiona z 1 laski wanilii (opcjonalnie pasta waniliowa)
– Imbir (½ łyżeczki)
– Gałka muszkatołowa (szczypta)
– Cynamon (2 łyżeczki)
– Bita śmietana

Przygotowanie:

Na początek dynię obieramy i kroimy, a następnie ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Miąższ przekładamy do rondelka i zalewamy go wodą. Całość zagrzewamy na średnim ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie dynia powinna być miękka lub całkowicie się rozlecieć.

Do wywaru w rondelku dolewamy mleko i cukier trzcinowe oraz nasiona wanilii. Dodatkowo dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wywar zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i całość mieszamy z użyciem ręcznego blendera.

W kolejnym kroku wlewamy świeżo zaparzone espresso do 2 kubków, do których dolewamy przygotowane przed chwilą gorące mleko z dynią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy szczyptą cynamonu. Napój kawowy o smaku dyni z przyprawami korzennymi najlepiej smakuje gorący zaraz po przygotowaniu.

Powiązane posty