Prosta do przygotowania, zdrowa i pyszna. Śródziemnomorska sałatka pasuje do każdego dania, a często jest stosowana również jako samodzielna przekąska. Przyrządzenie sałatki greckiej zajmuje zaledwie 15 minut, dzięki czemu jest doskonałym wyborem przy każdej okazji.
Składniki na sałatkę grecką
- Cebula czerwona (½ sztuki)
- Ogórek (½ g)
- Rukola (20 g)
- Oliwki zielone (15 sztuk)
- Sałata lodowa (½ sztuki)
- Ser feta (200 g)
- Pomidor malinowy (2 sztuki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Składniki na sos
- Oregano suszone (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Sałatę siekamy na grube kawałki, przekładamy ją do miski i mieszamy z pokrojonymi i obranymi ze skórki pomidorami. Następnie dodajemy cebulę (pokrojoną w piórka), oliwki, rukolę, ser feta (pokrojony w kostkę) oraz ogórka (pokrojonego w półkrążki). Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Teraz przechodzimy do przygotowania sosu, który ozdobi naszą sałatkę grecką. Do tego celu potrzebujemy osobną miskę, w której łączymy i mieszamy wszystkie składniki na sos. Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Tym sposobem pyszna sałatka po grecku jest gotowa do podania. Można ją zabrać na piknik, jako lunch do pracy lub szkoły, dodatek do obiadu, czy zwyczajną lekką kolację w domu.