Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjna sałatka grecka

Sałatka grecka w misce, screen z YouTube

Prosta do przygotowania, zdrowa i pyszna. Śródziemnomorska sałatka pasuje do każdego dania, a często jest stosowana również jako samodzielna przekąska. Przyrządzenie sałatki greckiej zajmuje zaledwie 15 minut, dzięki czemu jest doskonałym wyborem przy każdej okazji.

Składniki na sałatkę grecką

  • Cebula czerwona (½ sztuki)
  • Ogórek (½ g)
  • Rukola (20 g)
  • Oliwki zielone (15 sztuk)
  • Sałata lodowa (½ sztuki)
  • Ser feta (200 g)
  • Pomidor malinowy (2 sztuki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Składniki na sos

  • Oregano suszone (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Sałatę siekamy na grube kawałki, przekładamy ją do miski i mieszamy z pokrojonymi i obranymi ze skórki pomidorami. Następnie dodajemy cebulę (pokrojoną w piórka), oliwki, rukolę, ser feta (pokrojony w kostkę) oraz ogórka (pokrojonego w półkrążki). Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.

Teraz przechodzimy do przygotowania sosu, który ozdobi naszą sałatkę grecką. Do tego celu potrzebujemy osobną miskę, w której łączymy i mieszamy wszystkie składniki na sos. Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Tym sposobem pyszna sałatka po grecku jest gotowa do podania. Można ją zabrać na piknik, jako lunch do pracy lub szkoły, dodatek do obiadu, czy zwyczajną lekką kolację w domu.

Powiązane posty