Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaczki zapiekane z kiełbasą

ziemniaki zapiekane z kiełbasą i serem, screen z YouTube

Prosty posiłek, który możemy przygotować w niecałą godzinę. Faszerowane ziemniaczki są sycącym daniem, a połączenie ich z kiełbaskami w sosie curry, serem gruyere i kiszoną kapustą daje naprawdę rewelacyjny efekt.

Składniki

  • Ziemniaki (4 sztuki)
  • Kiełbasa w sosie curry (440 g)
  • Masło (3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ser gruyere (100 g)
  • Piwo jasne (125 ml)
  • Kapusta kiszona (125 g)
  • Natka pietruszki (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (2 szczypty)

Przygotowanie

Na początek włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC. Następnie każdego ziemniaka przecinamy na pół (wzdłuż), a każdą powstałą połówkę polewamy odrobiną oliwy, po czym posypujemy solą i pieprzem. Teraz rozcieramy przyprawy na ziemniakach i wkładamy je do piekarnika na ok. 40 minut.

Z lekko wystudzonych ziemniaków usuwamy część miąższu. Do powstałego otworu wkładamy kiełbasę i drobno posiekaną cebulę. Teraz na drobnych oczkach tarki ścieramy ser, który również dodajemy do kiełbasy (na wierzch). Ziemniaki ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Tym sposobem pyszne ziemniaczki zapiekane z kiełbasą są gotowe do podania.

Powiązane posty