Sałatka ziemniaczana z krewetkami i kalmarami jest wyjątkowo oryginalnym pomysłem na dodatek do obiadu czy niezależny posiłek. Przepis kulinarny z Półwyspu Iberyjskiego łatwo jest przenieść na polskie stoły.
Składniki
- Filet mrożony z kalmara (100 g)
- Małże (200 g)
- Krewetki tygrysie (200 g)
- Cebula czerwona (1 sztuka)
- Cytryna (1 sztuka)
- Ziemniak (3 sztuki)
- Natka pietruszki (10 g)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Cebulę kroimy w pióra, a ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. W tym czasie kroimy kalmary w pierścienie i gotujemy razem z małżami. Małże oddzielamy od skorupek w momencie, gdy te się otworzą.
Następnie przekładamy krewetki tygrysie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy do nich sok z cytryny, a także ugotowane małże i kalmary. Całość dekorujemy natką pietruszki (drobno posiekaną) i dokładnie mieszamy.
Na koniec do osobnej miski wlewamy oliwę z oliwek i sok cytryny. Mieszamy go z posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawiamy dressing pieprzem i solą. Teraz na talerz przekładamy cebulę i ziemniaki. Wokół nich umieszczamy przygotowane przed chwilą owoce morza. Wszystko polewamy dressingiem i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.