Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z owocami morza

talerz z sałatką z owocami morza, screen z YouTube

Sałatka ziemniaczana z krewetkami i kalmarami jest wyjątkowo oryginalnym pomysłem na dodatek do obiadu czy niezależny posiłek. Przepis kulinarny z Półwyspu Iberyjskiego łatwo jest przenieść na polskie stoły.

Składniki

  • Filet mrożony z kalmara (100 g)
  • Małże (200 g)
  • Krewetki tygrysie (200 g)
  • Cebula czerwona (1 sztuka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Ziemniak (3 sztuki)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Cebulę kroimy w pióra, a ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. W tym czasie kroimy kalmary w pierścienie i gotujemy razem z małżami. Małże oddzielamy od skorupek w momencie, gdy te się otworzą.

Następnie przekładamy krewetki tygrysie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy do nich sok z cytryny, a także ugotowane małże i kalmary. Całość dekorujemy natką pietruszki (drobno posiekaną) i dokładnie mieszamy.

Na koniec do osobnej miski wlewamy oliwę z oliwek i sok cytryny. Mieszamy go z posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawiamy dressing pieprzem i solą. Teraz na talerz przekładamy cebulę i ziemniaki. Wokół nich umieszczamy przygotowane przed chwilą owoce morza. Wszystko polewamy dressingiem i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powiązane posty