Prosty przepis na zdrowy i aromatyczny wegański twarożek z ziołami. Jego przygotowanie jest proste, choć wymaga nieco cierpliwości ze względu na długi czas oczekiwania między kolejnymi krokami. Gotowy twarożek zapewni przy tym prawdziwą ucztę dla podniebienia, a zasmakuje nie tylko weganom.
Składniki
- Śmietana wegańska (200 g)
- Orzech macadamia (360 g)
- Sok z cytryny (25 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Sól morska (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny (szczypta)
Przygotowanie
Dzień przed zabraniem się za realizację przepisu zalewamy orzechy zimną wodą i zostawiamy je na noc (na minimum 12 godzin). Jeśli nam się spieszy, to alternatywą jest zalanie orzechów wrzątkiem. W takim przypadku będą gotowe po ok. 15 minutach.
Namoczone orzechy odsączamy z wody i przekładamy do misy robota kuchennego, gdzie wlewamy również śmietanę oraz sok z cytryny. Całość uzupełniamy czosnkiem pieprzem i solą. Włączamy mikser i mieszamy zawartość misy do momentu, aż konsystencja będzie niemal jednolita. Nie doprowadzamy jednak do całkowitego zmielenia składników i pozostawiamy niewielkie grudki.
Teraz masę przelewamy do bawełnianej ściereczki (alternatywnie może być tetra). Zawijamy i mocno odciskamy, pozbywając się w ten sposób nadmiaru soku. Worek z wegańskim twarogiem układamy na sitku ustawionym na misce. Całość odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Teraz wystarczy przełożyć twaróg do lodówki na 12 godzin, żeby porządnie stężał. Na koniec wyjmujemy go z bawełnianej ściereczki i przekładamy twaróg do miski. Całość posypujemy ziołami, takimi jak koperek czy szczypiorek (nie ograniczamy się do jednego rodzaju).