Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z paluszkami krabowymi

Przepis kulinarny na sałatkę z paluszków krabowych

Oryginalna i wyjątkowo aromatyczna sałatka stanowi znakomite uzupełnienie każdego obiadu, imprezy imieninowej, świąt czy Sylwestra. Chociaż wymaga nieco więcej składników, to całość przygotujemy szybko i bez większego kłopoty. W efekcie otrzymamy za to zniewalająco pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Składniki

  • Drobny makaron (200 g)
  • Ser Gouda (100 g)
  • Ogórek zielony (½ sztuki)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Paluszki krabowe (200 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Kukurydza konserwowa (¾ puszki)
  • Majonez (3 łyżki)
  • Jogurt grecki (1 łyżka)
  • Posiekany koperek (½ łyżeczki)
  • Śmietana 18% (1 łyżka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Na początek standardowo gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy go na sitku lub w durszlaku. Następnie przesypujemy makaron do miski i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Do miski dosypujemy również odcedzoną z zalewy kukurydzę.

Następnie ścieramy na tarce (na dużych oczkach) żółty ser, a ogórka kroimy w kostkę. W nieco większą kostkę kroimy paluszki krabowe. Wszystko wsypujemy do salaterki z makaronem.

Do osobnej miski nakładamy jogurt grecki, majonez, śmietanę 18%, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do salaterki. Ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a na wierzch posypujemy posiekany koperek.

Powiązane posty