Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos grzybowy

Przepis kulinarny na sos grzybowy

Prosty przepis kulinarny na uniwersalny sos grzybowy. Postępując zgodnie z nim, przygotujemy wyborny sos grzybowy, który idealnie dopełni niejeden obiad. Wszystko jego największe atuty będą najwyraźniej odczuwalne z mięsem, gołąbkami i makaronem.

Składniki

  • Grzyby (400 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Masło (1 łyżka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Śmietana kremówka 30% (200 ml)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Posiekany koperek (1 łyżeczka)
  • Mąka pszenna (1 łyżeczka)
  • Sól (¼ łyżeczki)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Grzybki oczyszczamy (jeśli są świeże) lub rozmrażamy. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. W drugiej kolejności rozpuszczamy i podgrzewamy masło na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Przekładamy ją na patelnię i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy również grzyby. Od teraz potrawę smażymy przez kolejnych 7 minut na średnim ogniu. Po upływie ok. 3 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączamy palnik, dodajemy koperek i mieszamy całość.

W osobnym kubku mieszamy mąkę, bulion warzywny i śmietankę kremówkę. Całość przelewamy na patelnię i dusimy na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Przygotowany w ten sposób sos grzybowy wystarczy doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać.

Powiązane posty