Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik z rodzynkami ze spodem z ciastek korzennych

ciasto sernik na talerzu

Wyjątkowo pyszny, urzekający, a wręcz uzależniający wypiek, który na długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. U wielu osób przywołuje wspaniałe wspomnienia. Chociaż wymaga nieco większego nakładu pracy i wysiłku, to z pewnością warto poświęcić nieco energii, żeby przygotować wyborny sernik z rodzynkami.

Składniki na spód sernika

  • Masło (100 g)
  • Białko jajka (2 sztuki)
  • Ciastka korzenne (600 g)

Składniki na masę serową

  • Ser twaróg tłusty (500 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Twaróg sernikowy mielony (1 kg)
  • Żółtka jajka (10 sztuk)
  • Cukier waniliowy (2 opakowania)
  • Białko jajka (8 sztuk)
  • Mąka ziemniaczana (3 łyżki)
  • Pomarańcza (½ sztuki)
  • Rodzynki (100 g)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)
  • Sól (2 szczypty)

Składniki na dekorację

  • Cukier puder (3 łyżki)

Przygotowanie

Przygotowanie wybornego sernika rozpoczynamy od wyciągnięcia wszystkich składników z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Z kolei masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy, żeby nie było gorące podczas łączenia go z pozostałymi składnikami.

Teraz możemy zacząć realizować przepis na sernik z rodzynkami. Najpierw rozdrabniamy ciastka korzenne (najdrobniej jak się da) i przesypujemy je do niewielkiej miseczki. Dodajemy do nich 2 białka oraz roztopione masło (nie może być gorące!). Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 35 cm). Masę na sernik pieczemy przez ok. 10 minut, po czym całość studzimy.

Tłusty twaróg mielimy aż trzy razy w maszynce do mielenia, a następnie dodajemy do niego twaróg sernikowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Powoli można włączyć już piekarnik, żeby rozgrzewał się do temperatury 170 oC. Oddzielamy białka od żółtek i do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy. Włączamy mikser i ucieramy do momentu otrzymania puszystej białej masy. Następnie dodajemy do niej żółtka jajek (powoli, jedno po drugim). Stopniowo dosypujemy również po 2-3 łyżki wcześniej wymieszanych twarogów. Całość mieszamy na najmniejszych możliwych obrotach, żeby nie napowietrzyć powstającej masy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę mieszamy zawartość misy.

W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy pianę (nie może być zbyt sztywna). Pod koniec jej ubijania dodajemy szczyptę soli. Teraz przekładamy pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Teraz ścieramy do masy skórkę z połowy pomarańczy i ponownie mieszamy.

Przechodzimy do rodzynek. Obtaczamy je dokładnie w 1 łyżce mąki pszennej i przekładamy do masy serowej. Ponownie mieszamy masę serową.

Teraz najprostsza część procesu pieczenia wyśmienitego sernika. Przygotowaną masę serową przekładamy na wystudzony wcześniej spód. Na dno rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, a sam sernik układamy na środkowej półce. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut. Po ich upływie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem i podać do stołu.

Powiązane posty