Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka ziemniaczana

sałatka ziemniaczana w misce, screen z YouTube

Pyszna sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się na każdą okazję, a także na zwyczajną przekąskę domową. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jednocześnie przepis charakteryzuje się wyjątkowym bogactwem smaku i niepowtarzalnym aromatem.

Składniki

  • Ziemniaki (4 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Boczek wędzony (100 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Musztarda (1 łyżka)
  • Majonez (1 łyżka)
  • Jogurt grecki (200 g)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy boczek na suchej patelni. Przekładamy go na ręcznik papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Teraz kroimy warzywa w plastry o grubości ok. 1 cm i przekładamy je do salaterki. Dodajemy do niej również seler pokrojony w talarki i cebulę pokrojoną w kostkę.

W osobnej misce mieszamy ze sobą musztardę, majonez i jogurt. Przygotowany w ten sposób sos dodajemy do salaterki z ziemniakami, do której przekładamy również usmażony boczek. Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy odrobiną natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i podajemy do stołu.

Powiązane posty