Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa szczawiowa

Przepis na zupę szczawiową

Tradycyjna potrawa polska, która w ostatnim czasie cieszy się mniejszą popularnością. Warto jednak do niej wrócić, ponieważ jest wyjątkowo zdrowa, pełna witamin i minerałów, a przy tym znakomicie rozgrzewa i wybornie smakuje.

Składniki:
– Żeberka wieprzowe (400 g)
– Szczaw (350 g)
– Seler korzeniowy (1 sztuka)
– Pietruszka (2 sztuki)
– Marchewka (1 sztuka)
– Śmietana 18% (4 łyżki)
– Ziele angielskie (2 ziarna)
– Liść laurowy (1 sztuka)
– Majeranek (szczypta)
– Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Jajko – opcjonalnie (4 sztuki)

Przygotowanie:

Żeberka wieprzowe kroimy i przekładamy do garnka, Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natkę pietruszki, sól i pieprz), a całość zalewamy ok. 2 litrami wody. Garnek ustawiamy na małym ogniu i gotujemy przez godzinę.

W tym czasie myjemy warzywa z włoszczyzny, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Po upływie godziny dodajemy je do garnka i gotujemy do momentu, jak kawałki warzyw staną się miękkie. W tym czasie płuczemy liście szczawiu, siekamy na drobne kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy całość przez kilka dodatkowych minut.

Na koniec śmietanę przekładamy do szklanki, dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru, mieszamy dokładnie i powoli przelewamy do garnka z zupą szczawiową. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek jajka, to gotujemy je na twardo, obieramy ze skorupki i przecinamy na pół. Zupę nalewamy do misek i do każdej z nich wkładamy połówkę jajka.

Powiązane posty