Prosty przepis kulinarny na uniwersalny sos grzybowy. Postępując zgodnie z nim, przygotujemy wyborny sos grzybowy, który idealnie dopełni niejeden obiad. Wszystko jego największe atuty będą najwyraźniej odczuwalne z mięsem, gołąbkami i makaronem.
Składniki
- Grzyby (400 g)
- Czosnek (1 ząbek)
- Masło (1 łyżka)
- Cebula (1 sztuka)
- Śmietana kremówka 30% (200 ml)
- Bulion warzywny (100 ml)
- Posiekany koperek (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna (1 łyżeczka)
- Sól (¼ łyżeczki)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Grzybki oczyszczamy (jeśli są świeże) lub rozmrażamy. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. W drugiej kolejności rozpuszczamy i podgrzewamy masło na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Przekładamy ją na patelnię i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy również grzyby. Od teraz potrawę smażymy przez kolejnych 7 minut na średnim ogniu. Po upływie ok. 3 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączamy palnik, dodajemy koperek i mieszamy całość.
W osobnym kubku mieszamy mąkę, bulion warzywny i śmietankę kremówkę. Całość przelewamy na patelnię i dusimy na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Przygotowany w ten sposób sos grzybowy wystarczy doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać.