Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryba po grecku

Przepis kulinarny - ryba po grecku z duszonymi warzywami

Niewiele posiłków kojarzy się tak wyraźnie ze świętami, jak wyborna ryba po grecku. Jej przygotowanie, choć zajmuje nieco czasu, to w rzeczywistości jest niezwykle proste i przyjemne. Poniższy przepis kulinarny na rybę po grecku sprawi, że na domowym stole stanie niepowtarzalne danie, zdolne zachwycić każde podniebienie.

Składniki na rybę po grecku

  • Filety z mrożonej ryby (1 kg)
  • Mąka pszenna (80 g)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Pieprz (1 łyżeczka)
  • Oregano (1 łyżeczka)
  • Olej (do smażenia)

Składniki na duszone warzywa

  • Korzeń pietruszki (2 sztuki)
  • Marchewka (4 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy (4 łyżki)
  • Woda (125 ml)
  • Ziele angielskie (3 ziarna)
  • Słodka papryka w proszku (1 łyżeczka)
  • Liść laurowy (2 sztuki)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej roślinny (¼ szklanki)

Przygotowanie

Rybę pozostawiamy do naturalnego rozmrożenia (można płukać w zlewie pod zimną bieżącą wodą). Następnie delikatnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze fragmenty. Teraz na talerz wsypujemy mąkę, oregano, pieprz i sól i obtaczamy w nich każdy kawałek ryby (równomiernie z każdej strony).

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym układamy rybę obtoczoną w mące. Z każdej strony smażymy po ok. 3 minuty. Filety przekładamy na szeroki talerz.

W kolejnym kroku na innej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę (najpierw należy je wypłukać, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki). Na patelnię dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i sól. Całość zalewamy 125 ml wody, mieszamy i przykrywamy. Warzywa dusimy w ten sposób przez ok. 20 minut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i dodajemy koncentrat z pomidorów. Całość ponownie mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.

Na koniec wybieramy półmisek, na którym ułożymy wyborną rybę po grecku. Najpierw równomiernie rozkładamy na nim część duszonych warzyw, następnie usmażone filety z ryby, a całość przykrywamy resztą warzyw.

Ryba po grecku wybornie smakuje zaraz po przygotowaniu, ale równie dobrze można podawać ją na zimno. Danie można przechowywać w lodówce przez 4 dni, pod warunkiem, że nie będzie trzymane w plastikowym pojemniku i będzie pod przykryciem.

Powiązane posty