Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chutney z cynamonem

słoik sosu chutney w otoczeniu przypraw i warzyw

Niezwykle prosty przepis na orientalny sos, który znakomicie wzbogaci wiele wyjątkowych potraw. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w chłodniejsze dni, dzięki obecności przypraw korzennych.

Składniki

  • Jabłka (2 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Laska cynamonu (2 sztuki)
  • Biały ocet winny (200 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Goździki
  • Mielone curry
  • Kawałek imbiru

Przygotowanie

Do niewielkiego garnka wlewamy ocet i dosypujemy do niego cukier. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. Płyn powinien w tym czasie nieco zgęstnieć. W drugiej kolejności dodajemy obie laski cynamonu, szczyptę curry, goździki, a także obrany i pokrojony w plastry imbir.

Teraz kroimy jabłka w kostkę i po kilku minutach przesypujemy je do wywaru. Tak samo postępujemy z cebulą. Wyborny sos gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut, po czym przelewamy do słoiczka. Sos można podawać do warzyw, a także będzie znakomicie komponował się z marynowanymi mięsem.

Powiązane posty