Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Syrop piernikowy

syrop piernikowy z gorącą czekoladą, screen z YouTube

Pełen przypraw korzennych syrop piernikowy jest idealnym świątecznym dodatkiem do wielu napojów. Znakomicie wzbogaci aromat herbaty, kawy, słodkich deserów czy gorącej czekolady. Jego zapach kojarzy się z ciepłem Świąt Bożego Narodzenia, a butelka pełna jest najczystszej magii.

Składniki

  • Cynamon (2 łyżeczki)
  • Goździki (10 sztuk)
  • Cukier brązowy (200 g)
  • Wanilia (1 laska)
  • Imbir świeży (1 łyżeczka)
  • Woda (500 ml)

Przygotowanie

Zaczynamy od nalania wody do niewielkiego rondelka. Następnie dodajemy do niego imbir, cynamon oraz goździki. W drugim kroku przygotowujemy laskę wanilii. Przecinamy ją wzdłuż i zdrapujemy ziarenka (najlepiej zrobić to tępą stroną noża). Ziarenka wraz z przekrojoną laską wanilii dodajemy do rondelka.

Teraz nastawiamy palnik i gotujemy całość przez ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy laski wanilii, a płyn przecedzamy przez filtr do kawy lub gazę. Odcedzony syrop ponownie wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i gotujemy do momentu jego rozpuszczenia (co jakiś czas mieszamy zawartość rondelka).

Na koniec przelewamy syrop piernikowy do butelki. Po ostudzeniu stanie się idealnym dodatkiem do deserów i gorących napojów.

Powiązane posty