Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szybki bigos

bigos w misce, screen z YouTube

Bigos jest jedną z najważniejszych potraw na wigilijnym stole. Często jednak jego przygotowanie kojarzy się z ciężką pracą i wielogodzinną obecnością w kuchni. Na szczęście wcale nie musi tak być. Poniższy prosty przepis na bigos pozwoli przyrządzić wyśmienite danie w niecałe 30 minut.

Składniki

  • Świeża biała kapusta (½ główki)
  • Kiełbasa śląska z szynki (2 sztuki)
  • Wędzony boczek parzony (150 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Pieczarki (200 g)
  • Goździki (1 łyżeczka)
  • Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • Czerwone wino wytrawne (100 ml)
  • Czarny pieprz ziarnisty (5 ziaren)
  • Liście laurowe (2 sztuki)
  • Suszone śliwki (3 sztuki)
  • Suszony majeranek (szczypta)
  • Kminek (szczypta)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników na bigos. Kiełbasę kroimy w plastry, boczek w dużą kostkę, a kapustę w ćwiartki (które następnie siekamy drobno). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Połowę z pokrojonej kapusty przekładamy do sporego garnka. Dodajemy do niej boczek, cebulę i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Całość przez chwilę podsmażamy. Pozwoli to na przeniknięcie wszystkich składników wzajemnym aromatem.

Do tak przygotowanej bazy na bigos dodajemy kolejne porcje kapusty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione (najlepiej roztarte w moździerzu) goździki. Dosypujemy również liście laurowe, pieprz i roztarty majeranek. Do całości dolewamy czerwone wino.

W tym czasie obieramy pieczarki i podsmażamy je na osobnej patelni, a następnie dodajemy je do garnka z bigosem. Na koniec całość doprawiamy solą i majerankiem. Błyskawiczny bigos dusimy przez jakiś czas pod przykryciem (do momentu, aż kapusta będzie lekko chrupiąca, ale jeszcze nie zacznie się rozgotowywać).

Powiązane posty