Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka z pieczarkami

Przepis na zapiekankę z pieczarkami

Przepis na zapiekankę z pieczarkami można zrealizować w zaledwie godzinę. Jej przygotowanie jest proste, a sam obiad okaże się niezwykle pożywnym i pysznym posiłkiem. Zapiekanka z pieczarkami jest popularnym daniem w Polsce i doskonale sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych.

Składniki:
– Mięso mielone (200 g)
– Pieczarki (10 sztuk)
– Przyprawa Spaghetti Napoli (1 opakowanie)
– Makaron muszelki (150 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Tymianek suszony (szczypta)
– Śmietana 18% (4 łyżki)
– Starty żółty ser (4 łyżki)
– Olej (3 łyżki)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na jego opakowania, a następnie go odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso do momentu, aż stanie się sypkie. W tym momencie możemy już włączyć piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC.
W tym czasie mieszamy przyprawę do spaghetti z 200 ml wody, gotujemy i dodajemy do makaronu. Następnie kroimy pieczarki w cienkie plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W kolejnym kroku dodajemy cebulę, pieczarki i mięso do makaronu. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie posypujemy tymiankiem, polewamy śmietaną i posypujemy serem.
Na koniec naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie obiad jest gotowy do podania.

Powiązane posty