Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki zapiekane z sosem czosnkowym

Przepis na pieczone ziemniaki

Pyszne i pożywne danie, które można przygotować każdego dnia. Przepis jest szybki, prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Znakomicie sprawdzi się jako obiad oraz lunch, a czasem może być również podawany na śniadanie.

Składniki na ziemniaki:
– Ziemniaki (8 sztuk)
– Przyprawa do ziemniaków (1 łyżeczka)
– Olej (3 łyżki)
– Sól (szczypta)

Składniki na sos:
– Jogurt naturalny (125 ml)
– Czosnek (3 ząbki)
– Majonez (4 łyżki)
– Przyprawa w płynie maggi (1 łyżeczka)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Następnie je solimy i wstawiamy na ogień. Odcedzamy ok. 3 minuty po zagotowaniu się wody. Do tego samego garnka wlewamy olej oraz wsypujemy przyprawę do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 200 oC. W czasie zanim się rozgrzeje przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu wystarczy przecisnąć obrany czosnek przez praskę, a następnie wymieszać go ze wszystkimi składnikami na sos. Teraz na blachę do przyprawy przekładamy przygotowane wcześniej ziemniaki i dokładnie mieszamy. Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, a następnie zmieniamy sposób grzania na grill i trzymamy jeszcze przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i ziemniaki polewamy sosem czosnkowym. Pyszny obiad jest gotowy do podania.

Powiązane posty