Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa przepis

Klasyczna zupa, która jest dostępna w niemal każdej restauracji i zawsze jest mile widziana na domowym obiedzie. Przepis na pyszną zupę pieczarkową jest prosty do wykonania, a całość zajmuje ok. 45 minut. Jest to sycąca potrawa, która każdemu zasmakuje.

Składniki:
– Woda (4 l)
– Pieczarki (400 g)
– Posiekany lubczyk (1 łyżka)
– Posiekany koperek (1 łyżka)
– Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
– Marchewka (2 sztuki)
– Czosnek (3 ząbki)
– Pietruszka (2 sztuki)
– Cebula (1 sztuka)
– Seler (½ sztuki)
– Ziemniaki (3 sztuki)
– Śmietana 30% (200 ml)
– Makaron świderki (1 opakowanie)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Opcjonalnie: świeże borowiki (50 g)

Przygotowanie:
Na początek nastawiamy bulion warzywny. W tym celu musimy wlać do garnka 4 l wody i rozpalić ogień pod naczyniem. Zanim woda się zacznie się gotować, obieramy wszystkie warzywa i wkładamy je do garnka (w całości – jedynie większe sztuki można przekroić na pół). Do garnka dodajemy również sól, koperek, natkę pietruszki i lubczyk.
W czasie kiedy bulion zaczyna się gotować, myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je w cienkie plasterki. Teraz na patelni opalamy cebulę i czosnek, do których dodajemy również szczyptę pieprzu. Tak przygotowaną cebulę z czosnkiem przekładamy do gotującego się bulionu.

Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy pieczarki oraz borowiki (jeśli się na nie zdecydowaliśmy). Grzyby wystarczy smażyć przez ok. 2 minuty, a następnie dodać je do zupy pieczarkowej. Tak samo postępujemy z ziemniakami – obieramy je, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy przez 2-3 minuty na patelni i dodajemy do garnka. Zupę pieczarkową gotujemy przez kolejne 10 minut.

Po tym czasie osobny kubek napełniamy w ½ gorącym bulionem i dodajemy do niego śmietanę. Całość mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka, którego zawartość również dokładnie mieszamy. Teraz możemy spokojnie zdjąć garnek z ognia. Na koniec przychodzi pora na ugotowanie makaronu świderki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron rozkładamy na głębokie talerze i zalewamy zupą pieczarkową.

Powiązane posty