Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indyjski pudding ryżowy 

pudding

Ten przepis pochodzący z kuchni indyjskiej to w zasadzie proste połączenie ryżu, mleka i orzechów. Kheer to kwintesencja indyjskich smaków i na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kuchnię orientalną.

Składniki: 

  • 3 szklanki mleka krowiego lub kokosowego 
  • 60 g ryżu basmati 
  • 1 łyżka orzechów (nerkowce, pistacje, migdały) 
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 2 łyżki słodzika 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 

Sposób przygotowania: 

Płuczemy ryż, wykorzystując sitko i czekamy, aż się odsączy. 

W międzyczasie roztapiamy w rondelku klarowane masło. Potem dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Składniki należy smażyć, cały czas mieszając do momentu, aż ryż nabierze koloru złotego. 

Teraz wlewamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Mieszamy ponownie składniki i gotujemy pod przykryciem mniej więcej 30 minut. Od czasu do czasu trzeba zamieszać, dzięki czemu ryż się nie przypali. 

Gdy puding już zaczyna gęstnieć, to jest to oznaka, że zbliża się koniec gotowania. W tym momencie dodajemy rodzynki, orzechy i słodzik. Znów wszystko mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. 

Taki pudding można podawać na ciepło lub na zimno. 

Powiązane posty