Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pulpeciki w sosie curry 

pulpety

Dania charakterystyczne dla innych krajów i kontynentów mogą nas niekiedy rzeczywiście zaskoczyć. Wydaje wam się, że dobrze znacie smak pulpetów? Przekonacie się, jak bardzo byliście w błędzie, jeżeli wypróbujecie pulpeciki w sosie curry. Indyjskie danie zapewnia smak niezapomniany. 

Składniki: 

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka kminu rzymskiego 
  • 1 cebula 
  • cynamon 
  • 2 ząbki czosnku 
  • curry madras 
  • goździki 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 pomidory 
  • mleko kokosowe 
  • natka kolendry 
  • zestaw przypraw lub siki w sosie pomidorowym 

Sposób przygotowania: 

Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy czosnek i natkę kolendry. 

Następnie w misce musimy zmieszać mięso mielone z tartą bułką, kminem rzymskim i połową opakowania klopsików w sosie pomidorowym. Z tak powstałego farszu będziemy formować mięsne kulki. 

Olej rozgrzewamy w garnku i podsmażamy cynamon, goździki oraz przyprawę curry. Smażymy mniej więcej 15 sekund, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach. Wówczas dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni. 

Teraz dodajemy pomidory i wszystkie składniki smażymy kolejną minutę. Następnie dodajemy mleko kokosowe. 

Przyszedł czas, aby do gotującego się sosu dodawać mięsne kulki. Robimy to jednak powoli i delikatnie mieszamy. Należy uważać, aby klopsiki się nie rozpadły. Potem całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez kilka minut do momentu, aż mięso w środku zmięknie. Tak przygotowane pulpety podajemy z ryżem i posypane natką kolendry. 

Powiązane posty