Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wołowina po burgundzku 

wołowina w naczyniu na stole

Dania francuskie słyną z wyrazistości smaków i walorów dietetycznych. Dobrym przykładem jest wołowina po burgundzku, która podawana może być np. z ziemniakami. 

Składniki: 

  • 1,5 programa łopatki wołowej 
  • olej roślinny do smażenia 
  • 4 marchewki 
  • 5 szalotek 
  • 500 ml czerwonego wina 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 gałązki tymianku 
  • 500 ml bulionu mięsnego 
  • 300 g pieczarek 
  • masło 
  • 200 g cebuli 
  • 200 g boczku 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Mięso należy pokroić w plastry – grubość mniej więcej 3 cm. Należy je posolić i obsmażyć na oleju. Pamiętajmy jednak, aby patelnia była mocno rozgrzana. Dzięki temu mięso szybko z obydwu stron zbrązowieje. Po smażeniu powinno trochę odpocząć. Potem każdy plaster kroimy na pół. 

Obsmażyć trzeba także 2 marchewki i szalotki. Teraz należy patelnię zdeglasować winem. Musimy zeskrobać osad pozostały po smażeniu mięsa. 

Kładziemy jedną warstwę mięsa w naczyniu do pieczenia i dokładamy usmażone warzywa, a także tymianek i liście laurowe. Dodajemy również trochę wina i bulionu. W razie potrzeby należy dodać wody, aby mięso było przykryte. Teraz naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °. 

Pieczarki powinny być umyte i usmażone na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Tak samo robimy z cebulkami, które podlewamy wodą. Musimy je dusić pod przykryciem około 10 minut. 

Bierzemy boczek, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Jeżeli akurat jest bardzo słony, można go przegotować w wodzie przez 3 minuty. 

Gdy minie godzina duszenia mięsa, musimy spojrzeć, czy sos jest słony tak jak należy. Jeżeli nie, to możemy go doprawić. Następnie mięso przewracamy na drugą stronę. Musi się dusić kolejną godzinę lub dwie. Będzie gotowy, aż będzie miękkie. 

Teraz usuwamy marchewki oraz szalotki i wrzucamy pokrojone świeże warzywa. 

Jeżeli mięso będzie już upieczone, powinno odpocząć w sosie przez około 30 minut. Potem odcedzamy sos i na sam koniec jeszcze doprawiamy. Trzeba też rozprowadzić w sosie łyżkę masła. 

Tak przygotowane mięso podawane może być z cebulkami, pieczarkami i boczkiem w towarzystwie ziemniaków albo makaronu.

Powiązane posty