Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Curry z soczewicy 

curry z ryżem na talerzu

Soczewicę można znaleźć już w każdym polskim sklepie. Kiedyś niezbyt popularna, obecnie coraz częściej włączana jest do diety. Jak się okazuje, obecna jest także w kuchni indyjskiej.

Proponujemy smakowite curry z soczewicą, które raz skosztowanie na pewno będzie się cieszyć popularnością wśród członków rodziny. 

Składniki: 

  • 1  łyżka oleju kokosowego 
  • 1  cebula 
  • 250 ml wody albo bulionu 
  • szczypta soli 
  • 1  łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1/3 łyżeczki chili 
  • 1/2 szklanki i czerwonej soczewicy  
  • 1 łyżka drobno startego imbiru 
  • 1 łyżka drobno startej świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki w proszku 
  • 400 g siekanych pomidorów w puszce (może być także 250 ml przecieru pomidorowego) 
  • 250 ml mleka kokosowego 
  • 6 suszonych moreli 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny jest garnek z grubym dnem. W nim będziemy rozgrzewać olej kokosowy. Następnie dodajemy nasiona kminu i przez chwilę podsmażamy. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie. 

Następnie dodajemy bulion, wodę, a także szczyptę soli i chili. Trzeba także dorzucić imbir, kurkumę i opłukaną soczewicę. Gdy już się zagotuje, dodajemy suszone morele pokrojone w kostkę i zmiksowane pomidory. 

Całość musi się gotować pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Będzie to trwać od 15 do 20 minut. 

Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przez minutę jeszcze gotujemy curry, mieszając. 

Takie danie można podawać na przykład z ryżem i kolendrą. 

Powiązane posty