Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Racuchy z żółtym serem 

racuchy

Tradycyjny przepis na racuchy z pewnością ma swoje zalety. Nie trzeba jednak ściśle się go trzymać. W kuchni czasem warto eksperymentować. Przykładem są racuchy z żółtym serem. Ten prosty przepis sprawi, że przygotujesz puszyste i aromatyczne danie dla całej rodziny.

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki wody gazowanej 
  • 150 g startego żółtego sera 
  • 1 mała cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie miska, do której należy przesiać mąkę. Dodajemy jeszcze sodę oczyszczoną, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem mieszamy. 

Natomiast do drugiej miski musimy wbić jajka, wlać mleko i gazowaną wodę. Te składniki także dokładnie mieszamy. 

Suche składniki należy teraz wzbogacić masą jajeczną i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Nie powinno być żadnych grudek. Teraz do ciasta dodajemy starty żółty ser. Wzbogacamy całość jeszcze cebulą pokrojoną w drobną kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Znów wszystko dokładnie mieszamy. 

Przyszedł czas na smażenie. Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy okrągłe racuchy. Smażymy je z obydwu stron do momentu, aż będą delikatnie zrumienione. Potem racuchy odsączamy, kładąc na ręczniku papierowym. 

Najlepiej będą smakowały z jakimś sosem i świeżymi warzywami. 

Powiązane posty