Tradycyjny przepis na racuchy z pewnością ma swoje zalety. Nie trzeba jednak ściśle się go trzymać. W kuchni czasem warto eksperymentować. Przykładem są racuchy z żółtym serem. Ten prosty przepis sprawi, że przygotujesz puszyste i aromatyczne danie dla całej rodziny.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 150 g startego żółtego sera
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie miska, do której należy przesiać mąkę. Dodajemy jeszcze sodę oczyszczoną, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Natomiast do drugiej miski musimy wbić jajka, wlać mleko i gazowaną wodę. Te składniki także dokładnie mieszamy.
Suche składniki należy teraz wzbogacić masą jajeczną i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Nie powinno być żadnych grudek. Teraz do ciasta dodajemy starty żółty ser. Wzbogacamy całość jeszcze cebulą pokrojoną w drobną kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Znów wszystko dokładnie mieszamy.
Przyszedł czas na smażenie. Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy okrągłe racuchy. Smażymy je z obydwu stron do momentu, aż będą delikatnie zrumienione. Potem racuchy odsączamy, kładąc na ręczniku papierowym.
Najlepiej będą smakowały z jakimś sosem i świeżymi warzywami.