Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Risotto z pomidorami

risotto

Niektóre dania są szczególnie uznawane przez smakoszy i kucharzy. Jednym z nich jest risotto z pomidorami. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wybitnemu aromatowi, ale też łatwości przygotowania. Prosty przepis na risotto można zrealizować w dosłownie kilka chwil.

Składniki:  

  • 100 g kiełbasy wędzonej 
  • bulion rosołowych wołowy 
  • 2 plastry boczku 
  • 200 g pomidorów w puszce 
  • 2 cebule 
  • jedna papryka czerwona 
  • 150 g ryżu białego 
  • 250 ml wody 

Sposób przygotowania: 

Kroimy w kostkę paprykę, kiełbasę, boczek i cebulę. Składniki smażymy w garnku, ale rozpoczynamy od boczku i kiełbasy. Następnie dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Potem dokładamy jeszcze pomidory i wlewamy szklankę wody. Całość należy jeszcze wzbogacić kostką rosołową wołową. Dzięki niej danie zyska wyrazisty smak. 

Następnie wszystkie składniki powinny się zagotować. Od tego momentu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. 

Następnie garnek przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Gdy ten czas minie odkrywamy naczynie i składniki ponownie mieszamy. 

Risotto jest gotowe do podania. 

Powiązane posty