Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Risotto ze szparagami 

Risotto ze szparagami 

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej, a dokładnie północnego regionu tego kraju, jest risotto. Najczęściej spotykamy je jako mieszankę ryżu, mięsa i różnych warzyw. Nie każdy jednak widział risotto ze szparagami. Tymczasem towarzystwo takich składników nadawać będzie daniu wyjątkowy smak. 

Składniki: 

  • szparagi 450 g 
  • cebula – 1 duża i 1 mała 
  • tymianek 1 łyżka 
  • ryż arbori 
  • wino białe 110 ml 
  • parmigiano reggiano 25 g 
  • oliwa z oliwek extravergine do smażenia 
  • sól (szczypta) 

Sposób przygotowania: 

Tradycyjnie najpierw szparagi musimy umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Aby nie tracić czasu, najpierw warto wstawić wodę w garnku. Musimy zagotować 750 ml wody. Następnie dodajemy szczyptę soli, mieszamy i wrzucamy obraną cebulę, a także szparagi. 

Gotowanie powinno trwać 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Szparagi kroimy na małe kawałki i odstawiamy na bok. 

Teraz na patelni podsmażamy niedużą cebulkę, która powinna być pokrojona w niedużą kostkę. Po chwili smażenia dodajemy tymianek. Następnie dodajemy ryż i zmniejszamy ogień. Musi się lekko podprażyć. Od czasu do czasu powinniśmy go zamieszać. Ryż w końcu powinien się stać przezroczysty. 

Nieustannie mieszając, dolewamy białe wino i zwiększamy ogień na średni. Musimy mieszać do momentu, aż wino całkowicie odparuje. 

Następnie na patelnie wlewamy porcję przygotowanego wcześniej bulionu. Wlewamy do momentu, aż ryż będzie przykryty. Cały czas mieszamy do chwili, aż ryż wchłonie płyn. Wówczas dodajemy kolejną porcję bulionu. Procedurę powtarzamy przez czas około 20 minut. 

W momencie, gdy zostanie nam jedna porcja bulionu, możemy dodać szparagi. 

Przed podaniem risotto powinno poleżeć jeszcze przez kilka minut na patelni. Dzięki temu nabierze lepszego smaku. 

Powiązane posty