Mięsne rolady to świetne rozwiązanie jeżeli lubimy smakowite dodatki do chleba lub nie mamy co podać gościom. Takie potrawy są świetną przekąską o każdej porze dnia, ale dobrze też będą się prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kilogram surowego boczku
- 200 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do karkówki
Sposób przygotowania:
Boczek przecinamy w połowie grubości. Nie możemy jednak docinać do końca. Teraz potrzebna jest przyprawa do karkówki, którą dokładnie obsypujemy mięso.
Bez cebuli potrawa nie byłaby tak smaczna. Kroimy ją w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek natomiast musimy posiekać.
Następnie cebulę mieszamy z mięsem mielonym i dodajemy czosnek. Całość doprawiamy jeszcze majerankiem i pieprzem.
Farsz jest gotowy, a więc nakładamy go na boczek i zwijamy w roladę. Bardzo ważne jest, aby całość solidnie związać mocną nicią. Dzięki temu rolada w trakcie pieczenia nie rozwinie się.
Roladę umieszczamy w woreczku do pieczenia. Następnie pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180°C.