Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Schabowe roladki 

roladki mięsne

Roladki schabowe to mięsne przysmaki uwielbiane przez wszystkich miłośników pożywnej, ale także smacznej kuchni. Mogą wystąpić w roli głównej jako najważniejszy składnik obiadu, ale czyż nie każdy z nas lubi czasami po prostu chwycić taką roladkę i skonsumować samą w całości? 

Składniki: 

  • 6 kotletów schabowych 
  • przyprawa do mięs 
  • koper 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego 
  • 4 łyżki oleju do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Najpierw kotlety schabowe należy umyć i osuszyć. Następie tłuczkiem rozbijamy na cienko. 

Posiekany koperek i masło łączymy ze sobą. Następnie po kolei wszystkie kotlety smarujemy masłem. Teraz kawałki mięsa zwijamy ciasno, ale rozpoczynamy od boków. W efekcie ma powstać walec. 

Roztrzepujemy jajko i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do mięs. 

Panierowanie roladek rozpoczynamy od mąki. Następnie obtaczamy je w jajku i śmietanie, a na sam koniec w bułce tartej. 

Roladki należy smażyć na rozgrzanym oleju i na niedużym ogniu. Powinny przybrać złocisty kolor, ale pamiętajmy, aby co jakiś czas je obracać. Dzięki temu usmażą się równomiernie.

Powiązane posty