Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada z boczku 

rolada z boczkiem

Mięsne rolady to świetne rozwiązanie jeżeli lubimy smakowite dodatki do chleba lub nie mamy co podać gościom. Takie potrawy są świetną przekąską o każdej porze dnia, ale dobrze też będą się prezentować na świątecznym stole. 

Składniki: 

  • 1 kilogram surowego boczku 
  • 200 g mielonego mięsa 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego 
  • 2 łyżki oleju 
  • przyprawa do karkówki 

Sposób przygotowania: 

Boczek przecinamy w połowie grubości. Nie możemy jednak docinać do końca. Teraz potrzebna jest przyprawa do karkówki, którą dokładnie obsypujemy mięso. 

Bez cebuli potrawa nie byłaby tak smaczna. Kroimy ją w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek natomiast musimy posiekać. 

Następnie cebulę mieszamy z mięsem mielonym i dodajemy czosnek. Całość doprawiamy jeszcze majerankiem i pieprzem. 

Farsz jest gotowy, a więc nakładamy go na boczek i zwijamy w roladę. Bardzo ważne jest, aby całość solidnie związać mocną nicią. Dzięki temu rolada w trakcie pieczenia nie rozwinie się. 

Roladę umieszczamy w woreczku do pieczenia. Następnie pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180°C. 

Powiązane posty